Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jézus megkísértése
  2023-11-21 21:35:32, kedd
 
  Jézus megkísértése

Textus: Lukács 4:1-13

Jézus győzelme a Sátán felett azt bizonyítja, hogy Ő Isten igaz Fia, és azt tanítja nekünk, hogyan győzzük le a kísértést.

Három lecke:

1.Bölcsnek kell lennünk a Sátán mesterkedéseivel szemben.

Egyértelmű, hogy Jézus hitte, és a Biblia tanítja a Sátánnak ("ellenfél") vagy ördögnek ("rágalmazó" vagy "vádló") nevezett személyes gonosz lélek valóságát. A gonosz nem csupán egy személytelen erő. Az ördög és a démonok angyali lények, akik fellázadtak Isten ellen, és most a világban lévő gonoszság mögött állnak. Bár az ördög hatalmas és intelligens lény, nem mindenható, nem mindentudó és nem mindenütt jelenlévő. Bár végső végzete biztos, jelenleg a szentek hatalmas és ravasz ellenfele. Nem szabad tudatlannak lennünk cselszövéseiről (2Kor 2:11). Itt azt tanuljuk...

A.A SÁTÁN A MEGFELELŐ PILLANATBAN TÁMAD

Megkeresztelkedése után Jézust a Szentlélek a pusztába vezette. Egyesek szerint Jézus szándékosan azért ment oda, hogy a Sátán ellen harcoljon ebben a konfliktusban, de én úgy hiszem, hogy azért ment oda, hogy az Atyával beszélgessen, hogy tisztában legyen a hivatásával, amikor elkezdi a szolgálatát. Jézus 40 napig böjtölt, miközben közeledett az Atyához. Ez Mózesre emlékeztet, aki 40 napot töltött étel és víz nélkül a Sínai-hegyen az Úrral, mielőtt megkapta a törvényt (2Mózes 24:18; 34:28). Illés 40 napig ment az angyal által neki adott étel erejével a Hórebre, Isten hegyére (1Királyok 19:8). Mindkét böjt és Jézus böjtje is csodás esemény volt, mert senki sem bír ki 40 napot étel és víz nélkül, különösen, ha fizikailag aktív, mint Illés volt.
A 2. vers görög nyelvtana arra utal, hogy Jézust a 40 nap alatt végig kísértés érte, de a leírt három kísértés talán annak az időszaknak a tetőpontján történt, amikor az éhsége nagyon erős lett. Pontosan akkor jelent meg az ördög a kísértésével, hogy a követ kenyérré változtassa, amikor Jézus éhes lett. Mellesleg Máténál a kő többes számban van, míg Lukácsnál a kő egyes számban van, de nem kell ellentmondást lássunk ebben. Az ördög könnyen azt mondhatta: "Ha te vagy az Isten Fia, parancsold meg ezeknek a köveknek, hogy kenyérré váljanak. Valójában ott van egy kő közvetlenül a lábad előtt. Miért nem parancsolod meg annak a kőnek, hogy váljon kenyérré?" Nem tudjuk, és nem is találgathatjuk, hogy az ördög emberi alakot öltött-e, hogy hallhatóan beszélt-e, vagy hallható hang nélkül sugallta-e a gondolatot Jézusnak.
A lényeg az, hogy a Sátán pontosan akkor támadta meg Jézust ezzel a kísértéssel, amikor Jézus éhes volt. Mindig így dolgozik - akkor csap le rád, amikor a padlón vagy. Kivárja az időt, amíg sebezhetővé válsz, és akkor támad a gonoszság körmönfont javaslataival.
Egyszer hallottam egy istenfélő embert arról mesélni, hogy egy hónapig Indiában szolgált. Az Atlanti-óceánon átrepülve hazafelé egy vonzó légiutaskísérő különösen kedves volt vele, és sok figyelmet szentelt neki. Mivel az utazástól fáradt volt, értékelte ezt. Az éjszakát Washingtonban kellett töltenie, mielőtt másnap reggel felszállt volna a hazafelé tartó utolsó járatra. Amikor leszállt a gépről, megköszönte a légiutaskísérőnek a szolgálatot. A nő válaszul meghívta őt, hogy menjen fel vele az ő lakására éjszaka, ahelyett, hogy a szállodájába menne. Fáradt volt, egy hónapja volt távol a feleségétől, és itt volt egy nagyon vonzó fiatal nő, aki felajánlotta magát neki egy olyan helyzetben, amelyről senki sem szerezhetett volna tudomást. Ez volt az alkalmas pillanat a Sátán számára, hogy lecsapjon! Isten kegyelméből a férfi visszautasította az ajánlatot, de azt mondta, hogy volt egy rövid pillanat, amikor nagyon hívogatóan hangzott a meghívás. Legyetek tehát éberek, hogy észrevegyétek, amikor sebezhetőek vagytok. És legyetek résen amikor sebezhetőek vagytok. Ekkor fog az ellenség lecsapni!

B.A SÁTÁN FINOMAN ÖSSZEKEVERI AZ IGAZSÁGOT ÉS A TÉVEDÉST, HOGY MEGTÉVESSZEN.

Lukácsnál a második kísértésben a Sátán valahogyan egy pillanat alatt megmutatja Jézusnak a világ összes királyságát. Talán ez egy szemléletes szóbeli leírás vagy egy látomás volt. Tudjuk, hogy nem szó szerinti látvány volt egy magas pontról, mert nincs olyan magas pont, ahonnan a világ összes királyságát látni lehetne. A Sátán azzal folytatja, hogy mindezt a birodalmat és annak dicsőségét felajánlja Jézusnak, azt állítva, hogy "nekem adatott, és én annak adom, akinek akarom". Mindössze annyit kér, hogy Jézus hajoljon meg előtte hódolatban.
A Sátánnak ez az ajánlata, úgy mint minden ajánlata, az igazság és a tévedés vegyes zsákja volt. Jézus később a Sátánt "e világ uralkodójának" nevezi (János 12:31; 14:30; 16:11). Pál "e világ istenének" nevezi őt (2Kor 4:4). De a Biblia azt is világosan megmondja, és a Sátán még itt is ügyesen utal rá, hogy egyedül Isten állít királyokat, és annak ad hatalmat, akinek akar (Dán 4:17, 25). A Sátán hatalma legfeljebb delegált és ideiglenes. A Biblia egyértelmű, és Jézus válasza is az, hogy egyedül Istent kell imádni és szolgálni. A Sátán azonban összekeveri az igazságot az ő hatalmas hatalmáról az imádata tévedésével.
Ezért kell mindig résen lenni a hamis tanítókkal szemben. Változatlanul olyasmit mutatnak be, ami igaz, de összekeverik azzal, ami hamis és bibliaellenes. Az egyik jelenlegi népszerű példa egy olyan ember, aki nagyszerűen bemutatja, hogy kik vagyunk Krisztusban, hogyan vagyunk szentek. De aztán azt állítja, hogy nem szabad magunkat bűnösöknek tekintenünk, hanem csak szenteknek, akik időnként vétkeznek. Ez veszélyes tévedés, összekeverve az igazsággal! A Sátán úgy csalizza fel a horgát az igazsággal, hogy lenyeljük az egészet.

C.A SÁTÁN ÖRÖMÖT ÍGÉR, DE NEM EMLÍTI AZ ELKERÜLHETETLEN FÁJDALMAT.

Mint egy ügyes üzletkötő, a Sátán anélkül mutatja be áruját, hogy megemlítené az árcédulát. Mindig megmutatja a bűn örömeit (amelyek valódiak), de nem említi a súlyos következményeket, amelyek elkerülhetetlenül következnek. " Imádj engem, és uralmat adok neked a föld minden királysága felett." Jól hangzik! De nem említi, hogy Jézus ezután a Sátán szolgája lesz, nem pedig az Atyáé, hogy az Atya és a Fiú közötti szent szövetség örökre megszakad, és hogy Jézus megváltói küldetése tönkremegy.
A Sátán még mindig így dolgozik: "Add át magad az élvezeteknek, és élvezd a szex örömeit, ahogyan az összes barátod is teszi! Miért fosztanád meg magadat? Az élet rövid, ez lehet az egyetlen lehetőséged". Nem említi a nemi betegségek (beleértve az AIDS-et is), vagy a terhesség kockázatát, vagy a lelki és érzelmi következményeit annak, hogy valakinek oda adod magad, miközben Isten célja az, hogy ezt az élethosszig tartó házasságon belül tedd meg. Eléd lógatja a drogozás vagy a lerészegedés jó érzéseit, de elrejti a drogfüggők vagy az utcán élő részegek tönkrement életét. És természetesen soha nem állítja eléd Isten örök haragját!

D.A SÁTÁN MEGPRÓBÁL RÁVENNI MINKET, HOGY TÖRVÉNYES SZÜKSÉGLETEINKET VAGY CÉLJAINKAT TÖRVÉNYTELEN MÓDON ELÉGÍTSÜK KI, VALÓSÍTSUK MEG.

Az éhség jogos szükséglet, de ha Jézus az Atyától függetlenül használta volna a hatalmát a szükséglet kielégítésére, az helytelen lett volna. E föld összes országának urává lenni jogos cél volt Jézusnak mint Isten Fiának, de a Sátán előtt meghajolni e cél elérése érdekében helytelen volt. A templom tetejéről levetni magát, és bízni abban, hogy Isten megkíméli őt a sérüléstől, a hit nagyszerű megnyilvánulásának tűnik, ami jó dolog. De valójában ez elbizakodottság lett volna, ami bűn.
A Sátán célja mindhárom kísértésben az volt, hogy rávegye Jézust arra, hogy az Atyától függetlenül cselekedjen, ahelyett, hogy alávetné magát Isten akaratának, amelybe a kereszt is beletartozott. Csábító rövidebb út lett volna, hogy a kereszt gyötrelmei nélkül elnyerje a világ összes királysága feletti uralmával járó dicsőséget. A Biblia azonban világosan kijelenti, hogy bármi, amit a hiten és az engedelmességen kívül teszünk, bűn (Róma 14:23). Ez azt jelenti, hogy nemcsak arra kell vigyáznunk, hogy istenfélő célokat kövessünk, hanem arra is, hogy biblikus eszközöket használjunk e célok eléréséhez.
Például a gyülekezet növekedése jó cél, de ha a gyülekezet világi marketing- és értékesítési technikákat alkalmaz, vagy felhígítja az üzenetet, hogy embereket vonzzon a gyülekezetbe, akkor az ördög csapdájába estünk. Vigyáznunk kell, hogy a célok mellett a biblikus módszereket is kövessük. Urunktól, Jézustól kell megtanulnunk, hogyan legyünk bölcsek a Sátán mesterkedéseivel szemben.

2.Meg kell hajolnunk Isten Fiának felsőbbrendűsége előtt.

Jézus megkeresztelésekor az Atya kijelentette: "Te vagy az én szeretett Fiam, benned gyönyörködöm". Szövegünkből kiderül, hogy miért volt Jézus az Atya gyönyörűségére. Azért mert mindig úgy élt, hogy az Atya akaratát teljesítse és mindig is teljesítette (János 5:19, 30). Azt is látjuk, hogy Jézus teljes függésben élt a Szentlélektől (Lukács 4:1), aki a megkeresztelésekor leszállt rá. Jézus tehát tökéletes emberként élt tökéletes engedelmességben az Atyának, mivel teljesen a Szentlélektől függött.
Lukács visszafelé haladva rendszerezi Jézus családfáját, így az "Ádámmal, az Isten fiával" (3:38) végződik. Majd alig három verssel később azzal találkozunk, hogy a Sátán azt mondja Jézusnak: "Ha te vagy az Isten Fia, mondd meg ennek a kőnek, hogy váljék kenyérré". A görögben nincs kétség a Sátán kihívásában. Elismeri, hogy Jézus az Isten Fia. Lukács nyilvánvalóan azt akarja, hogy szembeállítást lássunk Ádám között, akinek emberként Isten képmását kellett volna tükröznie, de elbukott; és Jézus, Isten igaz Fia között, aki győzedelmeskedett a Sátán kísértései felett. Míg az első Ádámot legyőzte a Sátán, addig a második Ádám győzedelmeskedett. A két esemény helyszínei között is ellentét van. Ádám és Éva azzal vétkezett, hogy megették a tiltott gyümölcsöt egy olyan kertben, ahol bőségben volt részük. Jézus ellenállt annak, hogy a követ kenyérré változtassa egy kopár pusztában, ahol nagyon éhes volt.

Párhuzam és ellentét is van a 40 évig a pusztában lévő Izrael és a 40 napig a pusztában lévő Jézus, Izrael Messiása között. Isten minden mannát megadott Izraelnek, amire szükségük volt, mégis zúgolódtak és próbára tették Istent azzal, hogy húst kértek. Jézusnak nem volt élelme a pusztában, de megelégedett azzal az élelemmel, amit az Atya akaratának teljesítéséből kapott. Ahogy Walter Liefeld megjegyzi, Jézus fizikailag üres volt, de tele a Lélekkel. Milyen gyakran a mi tapasztalatunk ennek a fordítottja! Lukács azt akarja, hogy lássuk Jézusnak, Isten Fiának elégségességét és felsőbbrendűségét. Ő ott győzedelmeskedett, ahol a bűnös ember elbukott.
Ezen a ponton röviden ki kell térnünk arra a kérdésre, hogy vajon Jézus képes lett volna-e vétkezni? Tulajdonképpen hogyan eshetett egyáltalán kísértésbe Isten Fia? Isten a gonosztól nem kísérthető, tehát milyen értelemben volt Jézus megkísértve? Itt egy mélységes rejtélybe csöppenünk, ahonnan végül teljes megoldás nélkül vissza kell vonulnunk. A rejtély középpontjában az áll, hogy egy személy hogyan lehet egyszerre teljesen Isten és teljesen ember.
Hasznos különbséget tenni a kísértés és a próbatétel között. A bűnbeesés óta a saját bűnös vágyaink által belülről, vagy a Sátán által kívülről kísértve lehetünk a gonoszra. Jézusnak nem volt bűnös természete, ezért Ő soha nem volt ugyanúgy bűnre ösztönözve, mint mi. Isten senkit sem kísért a gonosszal (Jakab 1:13). De minden kísértés egyben próba is, ahol Isten próbára tesz minket, hogy feltárja, mi van a szívünkben (5Mózes 8:2; 2Krón 32:31). Ugyanakkor mi is bűnös módon próbára tehetjük Istent, követelve, hogy bizonyítson (Lukács 4:12, 5Mózes 6:16). Itt a Sátán kívülről kísértette Jézust, de a kísértés egyben próba is volt, amely bebizonyította, hogy Jézus Isten engedelmes Fia, aki nem teszi próbára Istent.
De még mindig nem válaszoltuk meg a kérdést: "Követhetett volna-e el Jézus bűnt?". Egyesek azt mondják, hogy a kísértés nem volt valódi, hacsak nem engedhetett volna neki. Nem kisebb teológus, mint Charles Hodge úgy vélte, hogy Jézus vétkezhetett volna, de nem vétkezett. A legtöbb konzervatív teológus azonban úgy véli, hogy bár a kísértés Jézus emberi természetét tekintve valódi volt, mivel Krisztus teljes személye emberi és isteni természetet egyaránt tartalmaz, Krisztus személye nem vétkezhetett. Én egyetértek ezzel a nézettel. Bármelyik nézetet is vallod, Jézus győzelme a Sátán felett bizonyítja, hogy Ő alkalmas arra, hogy a Megváltód legyen. Ahogy a Zsidók 2:18-ban olvasható: "Mivel maga is kísértést szenvedett, segíteni tud azokon, akik kísértésbe esnek".
Tehát bölcsnek kell lennünk a Sátán mesterkedéseivel szemben; meg kell hajolnunk Isten Fiának felsőbbrendűsége előtt.

3.Felfegyverkezve kell lennünk Isten szentekre vonatkozó stratégiáival.

Jézus öt stratégiát mutat nekünk a kísértés legyőzésére:

A.SOKAT LEGYÉL EGYEDÜL ISTENNEL.

Jézus nemcsak e 40 nap alatt, hanem máskor is elvonult a tömegektől, sőt még a tanítványoktól is, hogy időt töltsön egyedül az Atyával (5:16). Ha Jézusnak szüksége volt ilyen időkre, akkor nekünk mennyivel inkább.

De előre szólok: Az Istennel kettesben töltött idő lehet a hozzá való közeledés különleges időszaka, de lehet az intenzív kísértés ideje is. Jézus egyedül volt és böjtölt, amikor megkísértve volt. Az Istennel kettesben töltött idő nem akadályozza meg a kísértést, de megerősít bennünket, hogy legyőzzük azt. Ha következetesen Isten Igéjével és az imádsággal foglalkozol, akkor előre figyelmeztetve és felkészülve leszel, hogy meg tudj állni az ördög mesterkedéseivel szemben.

B.KÉSZÜLJ FEL A KÍSÉRTÉSRE, KÜLÖNÖSEN EGY GYŐZELEM UTÁN.

Jézus közvetlenül a keresztsége után került kísértésbe, amikor az Atya megerősítette őt a mennyből, és a Szentlélek galambként leszállt rá. Jeromos azt mondta: "A keresztség nem fojtja meg az ördögöt". Ha Jézus keresztsége nem akadályozta meg, hogy megkísértve legyen, akkor a miénk sem fogja. Minden nap Istennel kell járnunk, és különösen a lelki győzelem után kell résen lennünk.

C.LEGYÉL BETELVE SZENTLÉLEKKEL.

Jézus tele volt Szentlélekkel, és a Lélek vezette, amikor megkísértve volt (4:1). A Lélekkel való beteljesedés nem szigetel el a kísértéstől, de ha a Lélekben jársz, nem fogod a test kívánságait teljesíteni (Gal 5:16). Nem azt mondja, hogy nem lesznek ilyen vágyaid, hanem azt, hogy nem fogod azokat teljesíteni. Minden nap át kell adnunk magunkat a Szentléleknek, és tudatosan tőle függően kell járnunk. Ismétlem, ha Jézus a Szentlélektől függött, akkor nekünk mennyivel inkább kell függni a Szentlélektől!

D.LEGYÉL FELFEGYVERKEZVE A SZENTÍRÁSSAL.

Minden alkalommal, amikor a Sátán támadott, Jézus a Szentírással válaszolt, konkrétan a Mózes 5. könyvéből vett idézetekkel. Hány verset tudsz idézni a Mózes ötödik könyvéből? Ahhoz, hogy úgy használjuk a Szentírást, ahogy Jézus tette, emlékezetünkbe kell vésnünk. Nem mindig lesz nálunk Biblia és konkordancia, amikor kísértésbe esünk. De Isten eszünkbe fogja juttatni a megfelelő szentírási részeket, hogy elhárítsuk az ellenség támadásait.
De újra mondom, légy óvatos! A Sátán is idézhet a Bibliából a saját céljai érdekében! A bibliaértelmezés fő szabálya, hogy a Szentírást a Szentírással hasonlítsuk össze, hagyjuk, hogy a Biblia önmagát értelmezze. Vigyázzunk arra, hogy egy igeverset a szövegkörnyezetében értelmezzünk, és ne csak szubjektíven ragadjunk meg egy igeverset, és mondjuk, hogy az azt jelenti, amit érzésünk szerint jelent. Nem tudod megfelelően alkalmazni a Szentírást, amíg nem értelmezed megfelelően. Ez az egyik jó ok arra, hogy újra és újra elolvassuk az egész Bibliát. Ez egyensúlyt ad, hogy ne ragadjon magával a tanítás minden szele, ami fúj. Azt javaslom, hogy ha egy bizonyos bűnnel küzdesz, írd le az összes verset, amit csak találsz róla, és jegyezd meg őket.

E.KÉSZÜLJ FEL A TOVÁBBI TÁMADÁSOKRA.

Figyeljük meg a 13. verset: Jézus győzelme a Sátán felett nem volt végleges, és a miénk sem az. Ma győzelmet arathatsz, de az ellenség kivárja az időt, és egy másik napon visszatér, különösen akkor, amikor a legsebezhetőbb vagy. Amíg ebben a testben vagyunk, nem állíthatjuk, hogy teljes és végleges győzelmet arattunk a világ, a test vagy az ördög felett. Valaki azt mondta: "A kísértések, ellentétben a lehetőségekkel, mindig sok második esélyt adnak neked". Állandó éberségre van szükség. A Biblia egyébként azt parancsolja, hogy bizonyos bűnök elől meneküljünk, de az ördögnek ellenálljunk. Ha felvesszük Isten teljes fegyverzetét, meg tudunk állni ama gonosz napon. De addig nem lankadhat az éberségünk, amíg szemtől szemben nem állunk a mi Urunkkal, Jézussal. Ő legyőzte az ellenséget, és ha rá hagyatkozunk, ellen tudunk állni a kísértésnek.

Következtetés

Egy kislányt megkérdeztek arról, hogy a Sátán megkísértette-e valaha, hogy rosszat tegyen. "Ó, igen" - válaszolta - "de amikor kopogtat a szívem ajtaján, csak imádkozom: 'Uram Jézus, kérlek, menj az ajtóhoz értem!'". "És akkor mi történik?" - kérdezték tőle. "Ó, minden rendbe jön. Amikor a Sátán meglátja Jézust, minden alkalommal elmenekül!" Egyszerű hitében az a kislány rájött, hogy még a legerősebb keresztény sem veheti fel a versenyt az ördöggel. Egyedül Jézus győzte le őt, ezért erősnek kell lennünk Urunk erejében.
F. B. Meyer írta: "A kísértővel csak egyetlen módon lehet sikeresen szembeszállni. Kineveti jó elhatározásainkat, és kigúnyolja a fogadalmakat, amelyekkel megerősítjük magunkat. A Sátán csak Egyetlenegytől fél, attól, aki a legnagyobb gyengeség órájában legyőzte őt, és aki most messze minden fejedelemség és hatalom fölé emeltetett, hogy megszabadítsa a gyarló és megkísértett lelkeket. Krisztus legyőzte e világ fejedelmét az Ő testének napjaiban, és kész arra, hogy újra ugyanennyit tegyen mindannyiunkért, ha az Ő segítségét kérjük" ("Mindennapi kenyerünk", 1980).
Jézus győzelme a Sátán felett bizonyítja, hogy Ő Isten igaz Fia, aki hatalmas, hogy megmentsen mindenkit, aki segítségül hívja Őt. Ha bízunk benne, mint Megváltóban, és az Ő erejében járunk minden nap, akkor le tudjuk győzni a kísértést, amikor az ránk tör, és ez biztosan bekövetkezik. Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: mesterkedéseivel, felsőbbrendűsége, szükségleteinket, engedelmességben, következményeket, bibliaértelmezés, visszautasította, mindannyiunkért, cselszövéseiről, elkerülhetetlen, felfegyverkezve, elbizakodottság, engedelmességen, következményeit, lehetőségekkel, szembeállítást, tanítványoktól, legsebezhetőbb, találgathatjuk, gyönyörűségére, bebizonyította, elégségességét, figyelmeztetve, következetesen, tapasztalatunk, teljesítéséből, légiutaskísérő, tulajdonképpen, középpontjában, egyetlenegytől, emlékezetünkbe, javaslataival, megkísértette, konfliktusban, szentlélektől, szembeszállni, démonok angyali, világban lévő, ördög hatalmas, szentek hatalmas, pusztába vezette, angyal által, leírt három, tetőpontján történt, éhsége nagyon, követ kenyérré, ördög könnyen, lábad előtt, ördög emberi, gondolatot Jézusnak, padlón vagy, gonoszság körmönfont, SÁTÁN MEGFELELŐ PILLANATBAN TÁMAD, Mellesleg Máténál, Isten Fia, SÁTÁN FINOMAN ÖSSZEKEVERI AZ IGAZSÁGOT ÉS TÉVEDÉST, HOGY MEGTÉVESSZEN, SÁTÁN ÖRÖMÖT ÍGÉR, EMLÍTI AZ ELKERÜLHETETLEN FÁJDALMAT, SÁTÁN MEGPRÓBÁL RÁVENNI MINKET, HOGY TÖRVÉNYES SZÜKSÉGLETEINKET VAGY CÉLJAINKAT TÖRVÉNYTELEN MÓDON ELÉGÍTSÜK KI, VALÓSÍTSUK MEG, Isten Fiának, Izrael Messiása, Ahogy Walter Liefeld, Jézus Isten, Charles Hodge, SOKAT LEGYÉL EGYEDÜL ISTENNEL, Isten Igéjével, KÉSZÜLJ FEL KÍSÉRTÉSRE, KÜLÖNÖSEN EGY GYŐZELEM UTÁN, LEGYÉL BETELVE SZENTLÉLEKKEL, LEGYÉL FELFEGYVERKEZVE SZENTÍRÁSSAL, KÉSZÜLJ FEL TOVÁBBI TÁMADÁSOKRA, Uram Jézus, Egyedül Jézus,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Alázat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jó éjszakát  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png rózsa csokor  Nagyon különös  Neked tudnod kell  Rátalálsz  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Garai Gábor - Takarítás  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Bounty krémes  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Tavaszi kép  Kellemes délutánt kívánok  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Krisztinától  Csak a fogyatkozás látható  Bounty krémes  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png kutya  Soha ne kedvezz...  Png virág  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Idő  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Akarat  Gonosz démon-álarc  Bounty krémes  Soha ne kedvezz...  Szívem  Facebookon kaptam  Nevem  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Nagyi telefonál  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép... 
Bejegyzés Címkék
démonok angyali, világban lévő, ördög hatalmas, szentek hatalmas, pusztába vezette, angyal által, leírt három, tetőpontján történt, éhsége nagyon, követ kenyérré, ördög könnyen, lábad előtt, ördög emberi, gondolatot Jézusnak, padlón vagy, gonoszság körmönfont, istenfélő embert, hónapig Indiában, vonzó légiutaskísérő, utazástól fáradt, éjszakát Washingtonban, hazafelé tartó, szállodájába menne, hónapja volt, nagyon vonzó, olyan helyzetben, alkalmas pillanat, férfi visszautasította, rövid pillanat, ellenség lecsapni, második kísértésben, pillanat alatt, világ összes, szemléletes szóbeli, látomás volt, magas pontról, tévedés vegyes, imádata tévedésével, hamis tanítókkal, egyik jelenlegi, olyan ember, ügyes üzletkötő, súlyos következményeket, föld minden, szex örömeit, összes barátod, élet rövid, egyetlen lehetőséged, nemi betegségek, terhesség kockázatát, élethosszig tartó, drogozás vagy, drogfüggők vagy, éhség jogos, szükséglet kielégítésére, helytelen lett, templom tetejéről, kereszt gyötrelmei, engedelmességen kívül, gyülekezet növekedése, gyülekezet világi, ördög csapdájába, célok mellett, biblikus módszereket, görögben nincs, első Ádámot, második Ádám, tiltott gyümölcsöt, olyan kertben, kopár pusztában, pusztában lévő, bűnös ember, ponton röviden, mélységes rejtélybe, rejtély középpontjában, személy hogyan, próbatétel között, saját bűnös, kísértés egyben, legtöbb konzervatív, kísértés Jézus, kísértés legyőzésére, hozzá való, intenzív kísértés, imádsággal foglalkozol, ördög mesterkedéseivel, keresztsége után, lelki győzelem, test kívánságait, megfelelő szentírási, ellenség támadásait, saját céljai, egész Bibliát, tanítás minden, bizonyos bűnnel, összes verset, ellenség kivárja, másik napon, legsebezhetőbb vagy, testben vagyunk, test vagy, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4426
  • e Hét: 38202
  • e Hónap: 67514
  • e Év: 255316
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.